Wat meer over het kasteel…

De naam Frandeux komt van:

Rue des Pèlerins
‘Rue’ = Straat
‘Pèlerin’ = Pelgrim

Het Gebouw
Een mooie, rondlopende oprijlaan met toegangspoort voert u naar het château, met veel uitbouwtjes en een typerende leistenen dakbedekking.

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen.

Op de begane grond vindt u de entree en receptie, een ruime salon met een menshoge openhaard van waaruit u een fantastisch uitzicht heeft over het grootse meer. Er naast bevindt zich de grote eetzaal en een tweede open haard. Deuren geven toegang tot het terras met uitzicht over de dalen.

Vanuit de salon wordt u via een brede houten trap naar de eerste verdieping geleid naar een ruime, kasteel waardige, hal. Daaraan grenst het merendeel van de sfeervol ingerichte kamers. Op de bovenste verdieping vindt u nog enkele kamers.

Omgeving
Grenzend aan het meer bevindt zich 25 ha eigen bos, waarin u ongestoord kunt wandelen. Er zijn twee kleine weilanden in het bos opgenomen.

De Geschiedenis
De geschiedenis van het château voert ver terug. De eerste geschreven gegevens stammen uit de middeleeuwen. De eerst bekende eigenaar heette Wery de Frandeux, van 1201-1230. Het landgoed behoorde als adellijk domein tot het graafschap van Rochefort. Rond 1500 werd het verkocht aan de Abdij van Sint Hubert.
In 1933 is het landgoed afgebrand. De daarop volgende eigenaar, Baron de Crawhez de Spa, heeft op de fundamenten het huidige huis laten bouwen in de Anglo-Normandische stijl. Deze laatste adellijke familie heeft het château rond 1980 verlaten; nadien heeft het verschillende eigenaren gehad.

In 2001 is het château gekocht door de Familie de Groot uit Noordgouwe voor het organiseren van sapvastenkuren. Zij hebben met een team van vrijwilligers het château gerenoveerd. In oktober 2003 is Velo Beheer BV eigenaar geworden.

>> klik hier voor de praktische informatie van de zomerweek